IJsselstein - DEF JaIn juni gaat de sloophamer in de voormalige bibliotheek en Rabobank aan de Schuttersgracht in IJsselstein. Artica Vastgoedontwikkeling heeft voldoende winkels en woningen verkocht om te starten met de sloop en nieuwbouw. Wethouder Huib Veldhuijsen en directeur Evert Slooten, van Artica Vastgoedontwikkeling ondertekenden op donderdag 26 mei jl. de overeenkomst voor de aanvullende voorwaarden. Deze waren nodig om zekerheden af te stemmen in de nieuwe fasering.

Wethouder Veldhuijsen is blij met deze ‘go’: “Hier hebben diverse partijen jaren naar toe gewerkt. Met de start van de bouw bereiken we een belangrijke mijlpaal in het project ‘Verbeterde Binnenstad.’Daarmee krijgt IJsselstein een passend aanbod van historie, ontmoeting en modern winkelen. Belangrijke uitgangspunten waren hierbij onder meer het raadsbesluit om te komen tot een autoluwe binnenstad en de bouwclaimovereenkomst met Artica.”

De afgelopen maanden is gewerkt aan de voorbereidende werkzaamheden. De bouwbrug, om het werkverkeer te scheiden van het winkelend publiek, ligt op zijn plek; van alle omliggende panden is de bouwkundige staat opgenomen; de sloopvergunning is verleend en de aanbesteding voor dit sloopwerk is uitbesteed.

De firma Lek Sloopwerken uit Woerden gaat de panden slopen. Deze werkzaamheden starten rond 20 juni en gaan naar verwachting 2,5 maand in beslag nemen. Na de sloopwerkzaamheden wordt het terrein bouwrijp gemaakt. Werkzaamheden die hoofdzakelijk bestaan uit het verwijderen van de bestrating in de Koningshof en het verwijderen en verleggen van de nutsleidingen. Omstreeks 1 oktober is het terrein bouwrijp en kan Artica starten met de nieuwbouw van winkels en woningen.

Bouwen in fasen
Het project Koningshof/Schuttersgracht wordt in drie fases uitgevoerd. De eerste fase bestaat uit de sloop en nieuwbouw locatie voormalige bibliotheek en Rabobank. De tweede fase (2e kwartaal 2018) bestaat uit de nieuwbouw op de huidige plek van de Action en de Molenstraat. De Action is een grote trekker voor het winkelend publiek in de binnenstad. Door de werkzaamheden op te knippen blijft de Action in de binnenstad en is ook de Sefaam Versmarkt aan de Koningshof  en de overdekte passage (naar de Benschopperstraat) tijdens de bouw bereikbaar voor bezoekers van de binnenstad. In de derde fase wordt de bebouwing aan de havenzijde van de Schuttersgracht gerealiseerd.

Parkeren
De Koningshof, Schuttersgracht (tot de Action) en Molenstraat blijven vanaf de Benschopperpoort gedurende de sloop- en overige werkzaamheden bereikbaar.
Bij de start van de werkzaamheden komen de parkeerplaatsen op de Koningshof en aan de Schuttersgracht te vervallen. De parkeerplaatsen aan de Molenstraat blijven gedurende deze  eerste fase beschikbaar en na de sloop van de Rabobank en bibliotheek zijn circa  18 parkeerplaatsen aan de Schuttersgracht bereikbaar vanaf de Doelenstraat.